Batang Pinangga deel 5

Dag 16

Vanochtend werd ik wakker met een stralend blauwe lucht en meteen weer heerlijk warm! Wat een verschil is dat toch! Ik heb toen meteen bij de kids geholpen in de ochtend en daarna ontbeten. De kids gingen toen naar school en nadat ik mijn kleding heb gewassen ben ik weer naar de kids gegaan. Lekker spelen, tekenen, vliegtuigje spelen, het spel met de slippers doen en nog veel meer! Ik geniet echt van alles! Daarna ben ik gaan voorbereiden voor de middag met ate Bibi. We hebben een lijst van de staff gemaakt en een lijstje met wat bp de komende maanden nog nodig heeft naast wat we al gekocht hadden. Daarna weer lekker spelen met de kids en eten. Na het eten zijn we op weg gegaan naar Prince in Danao. We hebben daar eerst van alles voor bp gekocht. Weer shampoo, zeep, eten, rijst, etc. Ze waren er enorm blij mee, zo leuk! Daarna zijn we weer terug de winkel ingegaan na het afrekenen en zijn we op zoek gegaan naar cadeautjes voor de staff. We hebben uiteindelijk tasjes gekocht en voor daarin bodylotion, parfum, zeep en een wandklok! Dat ga ik zaterdag aan de staff geven. Toen zijn we weer in de rij gaan staan om af te rekenen en dat duurde wel even, wat een drukte. Heel veel mensen hier hebben kleine winkeltjes met allemaal snacks dus dat kopen ze daar in en dan rijen vol met grote karren, haha! Daarna alles ingeladen in de auto en op weg naar de City Mall. Daar hebben we eerst foto’s uitgeprint voor Judy Ann, Daniella en Precious en daarna hebben we nog popcorn gekocht voor de movie night. We kwamen op bp aan met een hele volle auto! Toen zijn we lekker gaan avondeten en daarna weer spelen. De kids zijn helemaal in to het duimworstelen dus dat doen we heel veel en nog steeds woordzoekers haha! Ik heb vanochtend zelf woordzoekers gemaakt voor de kids met Nederlandse en Engelse woorden dus dat gingen ze meteen doen! De kids zijn zo lief! Nino is echt een heel bijzonder jongetje. Hij komt altijd naar me toe en zegt dan ‘best friend’ en geeft me een knuffel. Hij is ook zo lief voor de andere kids en al helemaal voor zijn broer Thomas. Thomas was gister niet zo lekker en hij laat hem dan geen moment alleen en helpt hem overal bij. Ik vind dat zo mooi om te zien! En zo hebben alle kids echt hun eigen gewoontes en ritueeltjes, echt geweldig! Daarna zijn we nog even wat huiswerk gaan doen en toen was het al weer tijd om te slapen.

Dag 17

Vanochtend ben ik Nino gaan helpen met douchen en zijn we lekker met zijn allen gaan tekenen en spelen voor het ontbijt. Daarna zijn we gaan ontbijten en na het ontbijt vertelde mama Bing dat we vandaag met de kids gingen spelen in Kaba Kaba. In Kaba Kaba is heel veel speelgoed en daar is de therapie ruimte. We hebben daar heerlijk gespeeld en de kids renden meteen daarheen. Mama bing vertelde dat als ze speeltherapie doet met de kids dat ze dan met 1 kind tegelijk gaat naar Kaba Kaba en dan het kindje laat spelen en zij observeert hoe hij speelt en waarmee bijvoorbeeld. Daar kunnen ze heel veel informatie uithalen en de kinderen vinden het geweldig.

We hebben doktertje gespeeld, klusjesman, met het magnetische bord en nog veel meer! Zo leuk dat de kids het speelgoed wat ik heb meegenomen zo leuk vinden. Daarna hebben we nog buiten gespeeld met grote rubberen speelmatten die ik had meegenomen en toen was het snack tijd. De kids rennen dan altijd meteen naar de keuken en kunnen niet wachten voor de snack. Na de snack hebben we weer lekker gespeeld en toen kwamen de kids alweer terug van school. We hebben toen geluncht, gespeeld en even gekletst en ze zijn daarna weer naar school gegaan. Ik ben naar de office gegaan en heb daar pakketjes gemaakt voor de staff wat ik morgen aan ze ga geven. Daarna ben ik tekstjes gaan schrijven voor alle staffleden en aan het einde van de middag ben ik popcorn gaan maken voor de movie vanavond. Toen kwamen de kids weer terug van school en heb ik ze geholpen met douchen, aankleden en klaar maken. We hebben toen avondeten gegeten en tijdens het avondeten waren de mannen van de carpentrie kerstmislichtjes aan het ophangen voor de dining hall, zo leuk en zo gezellig! Ook hadden ze de activity hall helemaal versierd. We hebben daar lekker even naar gekeken en de kids kwamen steeds naar me toe rennen om me knuffels te geven. Daarna was het dan eindelijk movie time. We hebben high school musical 1 gekeken en heerlijk alle liedjes meegezongen met zijn allen! Het was weer een hele gezellige dag en morgen de despedida… zin in!

Dag 18

Vanochtend stonden we om 6 uur op omdat het lekker weekend is! We hebben toen gespeeld tot het ontbijt en na het ontbijt zijn we gaan knutselen in de activity hall met alle spullen die nog over waren van de art workshop! Heel gezellig met zijn allen! Na de art workshop zijn we weer buiten gaan spelen! Toen was het alweer tijd voor de lunch en na de lunch ben ik tekstjes gaan schrijven voor alle kids voor vanavond en een algemeen tekstje! Zoveel zin in vanavond! Daarna lekker in de keuken gezeten met de kokkin Flor en mama Bing die sticky rijst aan het maken waren. Toen de kids klaar waren met slapen zijn we weer lekker gaan spelen en heb ik daarvoor nog alle spullen voor vanavond van de office naar de activity hall gesleept. Ook hebben we weer lekker muziek geluisterd, gepuzzeld en het slippers spel gespeeld! Heerlijk om zo veel tijd met de kids door te brengen! Daarna zijn we sticky rijst gaan eten met kokos als snack, echt super lekker! Toen natuurlijk weer lekker spelen! Daarna heeft iedereen gedoucht en is zich gaan klaar maken voor de avond! Ze zagen er allemaal zo mooi uit, zo netjes en schattig! Alle jongens bijna in overhemd en de meeste meisjes in jurk!

Ik heb Jenica nog i love you in het Nederlands geleerd en zij mij het in het Cebuaans. Zo gaaf om te zien hoe snel zij alles oppakt.

We zijn toen daarna met zijn allen buiten gaan eten. Ze hadden de bbq aangezet voor de kids en dus hadden we een lopend buffet ook met spaghetti! Heel gezellig, eten met zijn allen onder de kerstverlichting! Daarna zijn we weer gaan spelen en toen begon om 19 uur echt de despedida! Iedereen verzamelde in de activity hall en daar werden op de beamer alle foto’s afgespeeld van de afgelopen 3 weken! Zo’n leuke binnenkomst en wat een geweldige foto’s! Toen iedereen zat en klaar was voor de avond begon het dan echt! Isabel was de presentratice en kondigde eerst het programma aan. Eerst een pray van Ate Nina, daarna gingen alle kids dansen en zingen, toen gingen sommige kids en stafleden wat vertellen en ik mocht daarna ook het woord nemen en als laatste de disco!

De kids gingen allemaal klaar staan op het podium en zongen en dansen nummer voor nummer! Het was zo enorm lief en goed ingestudeerd! Ze eindigden met een prachtige kerstsong in het cebuaans over hoe dankbaar ze zijn, kippenvel en ze riepen allemaal door de microfoon thankyou ate puck en nog veel meer om mij te bedanken! Daarna pakte Jason de microfoon en begon hij een prachtig lied te zingen!

Toen was het alweer tijd voor de bedankwoordjes van de vertegenwoordigers van de huizen en de staff. Jenica begon en het was zo enorm lief wat ze allemaal zeiden! Toen isabel en daarna Benjamin! Als laatste ging Mama Bing namens alle staffleden! Kippenvel van alle prachtige woorden kreeg ik en zo enorm dankbaar, zo bijzonder! Daarna heb ik de microfoon gepakt en ben ik eerst een algemeen tekstje gaan vertellen over hoe ik het hier heb gemaakt en heel veel bedankjes voor alles! Daarna heb ik voor elke kind een tekstje voorgelezen wat ik had geschreven! Het was heel bijzonder en daarna kwamen alle kids aanrennen en me knuffelen om me te bedanken. Ze hadden allemaal tekeningen voor me gemaakt, ik smolt echt! Daarna heb ik alle staffleden hun cadeautjes gegeven en wat een knuffels en lieve woorden kreeg ik. Ik heb met een van de housemothers mama Era echt een speciale band, vorig jaar was dat ook al zo en het vervolgt zich helemaal. Ze nam me apart en vertelde hoe dankbaar ze was dat ik er ben hier en hoe blij ze is met alle steun van mij en support. Dan schieten toch wel de tranen in je ogen.

Toen was het tijd voor de disco! We hebben heerlijk gedansd, keihard meegezongen(heb geen stem meer over), geknuffeld en heerlijke mangofloat gegeten. Het beste toetje wat er bestaat! Daarna nog een leuke groepsfoto en wat een avond! Zeker de gezelligste en bijzonderste avond! Het is moeilijk te beschrijven hoe bijzonder deze avond was en hoe gelukkig ik ben als ik alle kids zo enorm zie genieten! Het zijn stuk voor stuk de liefste kinderen! De een komt naar je toerennen voor een knuffel en laat je niet meer los, de ander wil constant duimworstelen, weer anderen dansen de hele avond met je etc, zo gaaf! Na alle goodnights ben ik laat mijn bed ingedoken!

Dag 19

Vanochtend werd ik wakker en ben ik meteen naar de kids gegaan. We hebben lekker getekend, gespeeld en zijn daarna naar het ontbijt gegaan met zijn allen. Na het ontbijt was het speeltijd en kleurtijd. We hebben lekker met zijn allen tijd doorgebracht en zo enorm gezellig. Mama bing vertelde dat ze even wegging om wat op te halen in Lapu Lapu en dat ze na de lunch weer terug zal zijn. Ik was natuurlijk meteen nieuwsgierig haha. In de tussentijd hebben we een hele leuke foto gemaakt met zijn allen, enorm veel gespeeld, geluncht, gekletst etc. Toen kwam ate Bibi naar me toe en zei dat er een verrassing was, in de regen zijn we naar het Jochen Huis gelopen en toen stond mijn moeder daar. Zo enorm leuk en zo gaaf dat ik nu alles hier kan laten zien aan haar. Ik heb toen eerst alle kids voorgesteld en een rondleiding over bp gegeven. Daarna heeft mijn moeder even geluncht en toen kwam ate Rhea ook aanlopen. Zij zat vroeger in bp en haar ken ik van vorig jaar. We hebben lekker gekletst en wat leuk om haar weer te zien en later kwam haar broer ook! Alle kids pakten meteen mijn moeders hand en gingen alles laten zien, het was zo leuk om te zien. Daarna zijn we met alle kids mandela’s gaan tekenen en een hele grote poster gaan kleuren en bellenblazen. Mama had cadeautjes meegenomen en veel woordzoekers dus die hebben we gegeven en we hebben met zijn allen stroopwafels gegeten. Super gezellig en alle kids kwamen steeds even knuffelen. Ik ga het hier zo erg missen! Maar ik vind het zo gaaf dat ik nu alle kids aan mijn moeder heb kunnen voorstellen en dat we nu nog 2 volle dagen hier hebben. Daarna ben ik de kids gaan helpen met douchen en aankleden en lekker gaan kletsen met ate Rhea. Toen was het al weer avondeten tijd en de kokkin had alle lekkerste dingen gemaakt. Zo heerlijk! Na het avondeten zijn we nog even bij de kids gaan zitten en daarna even onze kamer gaan organiseren. De kids van het Halfway House zijn toen weer terug gegaan dus die heb ik uitgezwaaid en gedag gezegd. Altijd raar om gedag te zeggen en ik weet zeker dat er woensdag wel wat traantjes gelaten gaan worden. Morgen gaan we naar ayala, het winkelcentrum in de stad! Op naar een heerlijke leuke dag morgen!

Dag 20

Vanochtend werden we wakker en zijn we lekker met de kids gaan spelen en ontbijten. Na het ontbijt zijn we met de kids die niet naar school gaan, gaan bellenblazen en heerlijk gaan spelen. Zo leuk om te zien dat de kids nu al helemaal gewend zijn aan mama. Daniel hangt de hele dag aan haar, klowie zei tegen mij i like your mother en jane vraagt steeds of ze haar naam weet, zo schattig. Het is heel gezellig met zijn allen. Nu zijn we op weg naar het winkelcentrum ayala met Mama Bing en Ate Maymay.

In het winkelcentrum hebben we eerst koffie gedronken bij Starbucks en daarna zijn we lekker in alle winkels gaan kijken. We hebben nog kookattributen gekocht voor de keuken, storybooks voor de kids, een leuk boek voor Isabel, woordzoekers, pennen en een mooie etui voor mama Bing en nog meer! Zo leuk altijd om spullen voor de kids uit te zoeken. Rond 1 uur zijn we gaan lunchen en daarna zijn we naar de supermarkt gegaan om inkopen te doen voor morgenavond. Morgen gaat mijn moeder namelijk nasi koken voor iedereen. Rond een uur of 3 zijn we weer op weg gegaan naar huis(naar bp)!

Heerlijk om altijd weer thuis te komen en de kids weer een dikke knuffel te geven. We hebben eerst alle spullen voor het koken in de keuken gelegd en zijn toen met zijn allen gaan avondeten. Na het avondeten zijn we lekker gaan spelen en daarna zijn we naar de activity hall gegaan om te zingen en dansen. Ook hebben we de cadeautjes uitgedeeld aan de kids en ze waren er zo enorm blij mee! Eerst hebben we christmas songs gedanst en een filipijns kerst liedje gezongen en daarna begon de disco. Heerlijk dansen met alle kids om je heen en aan je hangend. Zo leuk om te zien hoe de kids ook al aan mama hangen! Nino ging steeds een dansje doen die wij dan moesten nadoen, zo schattig en wat zijn de kids toch lief. Elke dag is een feestje hier en wat is het bijzonder om hier te zijn. Morgen de laatste volle dag hier! Op naar morgen…

Dag 21

Vanochtend werd ik wakker en ben ik meteen naar de kids gegaan. Ik heb Precious en Klowie geholpen met douchen en aankleden en daarna zijn we gaan eten! Gezellig spelen en duimworstelen, haha! Alle kids kwamen meteen aanrennen om me een knuffel te geven, zo lief en wat ga ik dat missen om hier ‘s ochtends wakker te worden en alle kids te zien en hun blije glimlachjes. Vandaag de laatste volle dag hier, voelt echt raar. Na het ontbijt zijn we de hele ochtend met de kids gaan spelen. Daarna hebben we met de kids thee gedronken in de cafeteria met koekjes. Zo gezellig!

Na de thee moesten wij toch echt even onze spullen gaan inpakken en toen zijn we naar de kids weer gegaan. We hebben gezellig geluncht met zijn allen en na de lunch ben ik de carpentrie gaan laten zien aan mijn moeder en daarna heeft mama Bing ons nog een tour gegeven over de farm. Er was weer heel veel veranderd sinds vorig jaar dus super leuk om dat weer te zien!

Ook hebben we kokosnoten uit de boom gehaald en die hebben we lekker opgedronken in de keuken en uitgegeten.

Daarna is mijn moeder gaan koken voor de avond en ik ben met Maymay en mama Bing de afgelopen 3 weken gaan evalueren. Ook hadden we een foto afgedrukt voor alle kids dus ik heb voor elk kindje op de achterkant van de foto een tekstje geschreven. Daarna ben ik samen met de housemothers de kids gaan ophalen van school. Altijd leuk en samen gezellig hand aan hand teruglopen. Eenmaal terug in bp hebben we koekjes gegeten als snack en heb ik de kids voor de laatste keer geholpen met douchen en aankleden. Toen was het alweer etenstijd en hebben we heerlijk de nasi gegeten met kroepoek, gebakken banaan en satesaus. Heerlijk gekookt door mijn moeder en de kids namen bord na bord.

Na het eten kon het feest echt beginnen. Het was zo gezellig met de kids, enorm veel spelen en enorm veel knuffelen, muziek luisteren en nog veel meer! Echt een top avond. Nu slapen en dan morgen het afscheid…

Dit zijn tekeningen die ik heb gekregen van de kids, zo enorm lief!

Dag 22

Vanochtend werd ik wakker en ben ik meteen met de kids gaan knuffelen en spelen. We zijn hand in hand naar het ontbijt gelopen en na het ontbijt was het dan echt tijd voor het afscheid. Eerst nog even snel een groepsfoto en toen alle knuffels van alle kids. Steeds slikken om de tranen weg te houden! Wat een geweldige kids zijn het toch en wat houd ik veel van ze. Dit was echt een heel moeilijk afscheid en toen Precious begon te huilen, kon ik het ook niet meer droog houden. Na alle knuffels en tranen zijn de kids naar school gegaan en wij naar de kamer om de spullen in de auto te doen met Precious en Klowie. Klowie en Precious steeds hangend en knuffelend in mijn armen. Nog even wat foto’s maken en toen weer minutenlang knuffelen. We hebben nog alle housemothers gedag gezegd en de staff en toen zijn we in de auto gestapt. Zwaaien en zwaaien en toen zijn we door het drukke verkeer naar de airport gereden. Na wat uurtjes in de auto hebben we afscheid genomen van mama Bing en Maymay, zulke lieve mensen! Toen zijn we naar de airport gegaan en wat een luxe hier niet normaal. We kwamen op de airport aan en toen voelde het pas echt werkelijk dat we niet meer teruggaan naar de kids. Ik heb hier echt een geweldige tijd gehad en de kinderen zijn de liefste kinderen die er bestaan! Ik ga ze enorm missen!

Ze hebben zo enorm goed voor mij gezorgd en batang Pinangga voelt zo erg als mijn tweede thuis. Ik heb zo enorm veel plezier hier gehad. Alle dagen op bp, alle spelletjes, de art works, de films, al het kleuren, altijd gezellig zingen en dansen, al de woordzoekers, alle Nederlandse en Cebuaanse woorden die we elkaar geleerd hebben, el salvador en nog veel meer! En zeker het meeste wat ik ga missen zijn alle lieve glimlachen en blije gezichten! Wat ik nog meer enorm ga missen zijn de knuffels, de i love you’s en alle speeltijden! Het is moeilijk om te zeggen in woorden hoeveel ik genoten heb de afgelopen weken en hoe blij ik elke ochtend opstond omdat er weer een nieuwe bijzondere dag aanbrak. Ik zal deze bijzondere tijd nooit vergeten en ik ga zeker terug naar bp en blijf contact houden met ze!

Nu gaan we eerst op weg naar Hongkong en dan naar Cairns. Ik zal in mijn volgende blogs vertellen over onze droomreis door Australie.

Hieronder heb ik nog veel foto’s geplaatst van de camera van Ate Bebe!

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Mies Hartgers schreef:

  Lieve Puck. Wat een geweldig verslag! We hebben nu een goed beeld van BP en logisch dat je het hier zo fijn vindt. Het zijn echt jouw kindjes geworden. Ik weet zeker dat ze jou ook vreselijk missen. Wie moet ze nu vertroetelen en verwennen ??nu down under! Met moeders gezellig en weer een nieuwe ervaring. We blijven jullie volgen dikke kus George en Mied

  Geliked door 1 persoon

  1. metpuckopreis schreef:

   Super leuk! En ja ik denk dat zij ons ook zeker enorm gaan missen! We hebben afgesproken om veel contact te houden dus dat is heel erg fijn! Leuk dat jullie ons blijven volgen. We hebben er enorm veel zin in! 😘

   Like

 2. Claire schreef:

  Hallo Puck, ik heb zojuist al je enthousiaste verhalen gelezen. Zo leuk om te lezen hoe je het daar allemaal gehad hebt, ook zo herkenbaar voor mij toen ik in een weeshuis in Nicaragua zat. Echt, kinderen gedragen zich het zelfde over de hele wereld. Heerlijk hè om ze zo blij te zien en te zien genieten , daar kunnen een heleboel kids in Nl nog van leren …. nu een volgend avontuur samen met mama.
  Down Under….. have fun xxxx

  Geliked door 1 persoon

 3. Nel schreef:

  Wat een verassing Puck dat je moeder ineens voor je stond😘 Je heb een geweldige tijd gehad nu op naar Australië gr Nel

  Geliked door 1 persoon

 4. Marian devies schreef:

  Ja echt een verrassing voor jou en ik moest niet mijn mond voorbij praten, maar ze gaan je missen maar heel mooi veel liefs opa en oma💋💞🌺😘

  Geliked door 1 persoon

 5. Marty schreef:

  Op naar het volgende avontuur!
  Kijk nu al uit naar jullie belevenissen.
  Voorzichtig en geniet!
  Kus van mij, Henk en Lucie.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s