Filipijnen Batang Pinangga deel 3

Dag 9

Vanochtend was ik al heel vroeg wakker. Ik ben meteen gaan helpen bij de kids en weer gaan tekenen. Na het spelen zijn we gaan ontbijten. Echt lekker! Het regende enorm hard vandaag niet normaal! Steeds stopt het dan even zon en dan weer regen. Ondanks de regen was het vandaag een top dag!

Na het ontbijt ben ik mijn kleren gaan wassen en daarna heb ik de hele ochtend met de kids gespeeld die niet naar school gaan in de ochtend. We hebben getekend, muziek geluisterd, met blokken gespeeld, jenga gespeeld, puzzels gemaakt en nog veel meer! Ik heb ook met Klowie en Precious allemaal kerstversieringen opgehangen. Eerst in een kamer, daarna in de huiskamer en toen weer alles ervan af omdat het in de activity hall geplaatst wordt. We hadden zo veel fun en de kids waren zo trots op hun creatie. Het was super gezellig en de tijd vloog voorbij, voordat ik het wist waren de kids al weer terug voor de lunch van school. We hebben toen met zijn allen geluncht en gespeeld en daarna ben ik naar het winkelcentrum in Danao gegaan.

Daar hebben we koekjes gekocht voor zaterdag en gewified. Toen begonnen we weer aan de terugweg en eenmaal gearriveerd in bp waren de kids al weer bijna thuis! Ze kwamen allemaal terug en de snack van vandaag was popcorn. Zo lief ze boden allemaal hun handje popcorn aan. Ze delen alles en denken zo veel aan elkaar, heel mooi om te zien en ze zijn zo dankbaar. Ik heb toen Precious en Klowie geholpen met douchen. Altijd leuk en ze spetten je natuurlijk altijd helemaal nat.

Toen was het alweer tijd voor het avondeten en daarna hebben we met een hele mooie taart de verjaardag van Precious en Love gevierd die afgelopen week jarig waren. Heel lekker en leuk om zo’n verjaardag mee te mogen maken! Ik voel me hier helemaal thuis en de kids zijn de hele dag om me heen aan t rennen en trekken en knuffelen. Het is echt te lief!

Na het avondeten zijn we weer met zijn allen gaan dansen in de activity hall. Heel veel kerstnummers en een heel mooi filipijns nummer die iedereen uit volle borst meezingt! Op een gegeven moment hadden ze allemaal een stoel gepakt en kwam Daniella en Jane beiden aan een kant naast me zitten en met hun hoofd op me liggen en Precious voor me. Ze lagen bijna allemaal te slapen van de lange dag. De kids leren me steeds meer filipijnse spellen en als iemand me het heeft geleerd, willen ze het allemaal omstebeurt spelen, haha! Ik merk ook echt dat ik met elk kind een eigen dingetje begin te krijgen met hoe we elkaar begroeten en welke spelletjes. Ik leer ze echt goed kennen zo. Met de oudere kids kan je echt goed praten maar met de jongere kids die een beetje engels praten lukt dat zelfs ook. Ook al is er een taalbarriere, met handen en voeten lukt het zeker! Dat vind ik echt bijzonder en de band wordt steeds mooier en specialer. Na het gezellige dansen is iedereen weer lekker naar hun bedje gegaan!

Dag 10

Vanochtend begon het weer vroeg. Ik heb de kids weer geholpen met douchen en aankleden en daarna hebben we na het ontbijt samen afgewassen voordat ze naar school gingen. In de ochtend heb ik weer gespeeld met de kids. Ze leren me allemaal klapspelletjes met je handen en we spelen de hele dag samen! Vandaag is het echt prachtig weer. In de ochtend straalde de zon over het speelveld, echt magisch en dus hebben we ook lekker veel buiten gespeeld. Rond een uur of 12 kwamen de kids weer van school en zijn we met zijn allen gaan spelen en lunchen. Toen gingen de kids weer naar school, de andere kids slapen en ik even lekker een boekje lezen. Ook heb ik mijn tas alvast een beetje voorbereid voor morgen. De kids roepen de hele dag al El Salvador tomorrow. Ze zijn zo enorm enthousiast en kunnen niet meer wachten. Ate bibi vertelde dat de kids meestal de dag van El Salvador om 3/4 uur wakker worden omdat ze zo excited zijn. Echt leuk! Straks ga ik met de koks popcorn maken voor de movie night vanavond. Vanavond gaan we de smurfen 1 kijken en volgende week de smurfen 2. Altijd gezellig met zijn allen.

Toen de kids terugkwamen van school riepen ze meteen El Salvador morgennnnn! Zoo enorm blij en dit wordt echt een geweldig weekend. Ik heb de kids weer geholpen met douchen en aankleden, we hebben gedansd en spelletjes gespeeld. Toen was het al weer tijd voor het avondeten en daarna de movie night. Wat was het weer gezellig, alle kids om je heen en met zijn allen lachen om de film! Een top dag met een super gezellige avond als afsluiter van de dag! Op naar het zwembad morgen…

Dag 11

Vandaag ging de wekker extra vroeg omdat we om 7 uur zouden vertrekken naar El Salvador. Alle kids waren buiten al hun taak aan het voltooien toen ik aankwam lopen. Daarna gingen ze zich allemaal omkleden voor het zwemmen en gingen ze allemaal in een rijtje voor de dinerhal zitten. Zo schattig en ze waren zo enorm excited. We hebben toen gespeeld, alles klaar gemaakt, ontbeten en zijn toen in de bus gestapt. We gingen met de grote groene bp bus naar El Salvador. Dat was meteen al super gezellig en heel erg leuk om met zn allen in de bus liedjes te zingen. Ik wilde de bus instappen en ze zeiden allemaal ate ate kom naast me zitten, haha maar naast wie moest ik nou gaan zitten. Dan maar in het midden! Aan de ene kant had ik Nino en aan de andere kant Daniella. Zo schattig en ze lagen helemaal tegen me aan. We reden zo’n 45 minuten naar El Salvador en onderweg hebben we nog broodjes gekocht.

We kwamen aan in El Salvador en ik ben meteen met Judy Ann de zee ingedoken. Heerlijk en het water was zo warm. Daarna zijn we naar alle kids gegaan in het zwembad. Ik kan niet beschrijven hoe leuk het is om iedereen te zien spelen en plezier te hebben. Maakt me zo gelukkig! Als je ze zo ziet, vergeet je echt totaal dat deze kinderen echt een verschrikkelijk verleden hebben want ze zijn zo enorm happy hier. Ik hoor van Mama Bing veel verhalen over wat er vroeger met de kids is gebeurd, hoe de situatie nu is of er vooruitgang is etc etc. Dat is echt fijn om te weten want zo kan je ook weer beter omgaan met de kids en een specialere band opbouwen. Echt belachelijk dat mensen kinderen zo kunnen behandelen en het is niet in woorden uit te drukken hoe verschrikkelijk het is wat ze hebben meegemaakt. Sommige kinderen zijn verlaten door hun ouders, andere mishandelt en sommigen ook misbruikt. Hoe haal je het in je hoofd om dat te doen? Dat is echt iets wat ik niet snap en ik ben zo blij dat de kids in Bp wel een goed thuis hebben en een familie hebben die enorm veel om hun geeft. Als je ziet hoeveel de housemothers en de staff van de kids houden dan smelt je echt. Ze zien de kids echt als hun eigen kinderen en de kids zien hun ook allemaal als hun papa’s en mama’s in bp! Prachtig!

In het zwembad hebben we gevolleybald, gespetterd, elkaar voorgetrokken, dakpan(dikkertje) gespeeld, en nog veel meer. Na een paar uur was het snacktime en toen renden daarna alle kids al weer meteen terug naar het zwembad en hebben we gespeeld tot de lunch. De kokkin had allemaal lunchboxen klaargemaakt voor iedereen en die hebben we toen heerlijk opgesnoept. Na de lunch zijn we weer gaan spelen in de zee. Het was eb dus een heel groot deel van het strand lag helemaal zonder water en daar hebben alle kids lekker in gespeeld en visjes en zeesterren gevangen. Ze hadden zo veel plezier! Na het zwemmen ben ik lekker gaan douchen, even gaan wifi’en en toen bij het zwembad gaan zitten met de kids en de housemothers. Zo gezellig. Toen ik in het water lag besefte ik pas echt hoe gelukkig ik ben als ik alle kids zo zie spelen en lief met elkaar omgaan. Echt allemaal mijn broertjes en zusjes en wat vind ik het te gek hier! Het is niet te beschrijven hoe leuk deze dag was!

Aan het eind van de dag zijn we weer teruggegaan met de bus naar bp! De helft van de kids lagen lekker te slapen op iedereen zo moe waren ze. In bp hebben we weer gespeeld, sommigen hebben geslapen en daarna nog gegeten. Lekker vroeg ons bedje in want iedereen was echt moe! Wat een geweldige dag vandaag en zeker een van de leukste dagen tot nu toe!

Dag 12

Vanochtend werd ik wakker en ben ik meteen naar de kids in het Jochen Huis gegaan, dat is het huis naast mij! We hebben lekker gespeeld en zijn daarna naar de andere kids gegaan in het Helga House, naast de dinerhal! Samen ontbijten en daarna voorbereiden met mama Bing en Isabel voor de art workshop. Ik had allemaal spullen meegenomen uit Nederland om te knutselen dus dat hebben we verdeeld over 3 tafels. 1 tafel voor de kids van het Halfway house, 1 voor Jochen huis en 1 voor Helga huis. Muziek aan en een introductie praatje van mij en toen kon het echt beginnen. Het was reuze gezellig en de kids maakte de mooiste dingen. Ik had ook houten hartjes en andere vormpjes gekocht met touwtjes dus daar hebben we allemaal kettingen van gemaakt zo leuk! Tijdens het knutselen heb ik iedereen een zakje pepernoten gegeven, wat vonden ze het lekker! Ze konden niet stoppen met eten en al snel kwam de vraag of ze nog een zakje mochten haha! Ik wilde ze heel graag de pepernoten laten proeven en weten wat ze ervan zouden vinden. Echt heel leuk dat het zo in de smaak viel! We hebben lekker gezellig met zijn allen geknutseld en het was een gezellig zooitje! Aan het eind hadden heel veel kids tekeningen voor mij gemaakt of kettinkjes en die kwamen ze allemaal geven. Zo ontzettend lief en die neem ik zeker mee! Op de kettinkjes staan alle namen van de kids en staff, echt zo lief! Nino komt me steeds een knuffel geven en dan zegt hij Best Friend, Precious hangt de hele dag aan me etc. Ik heb het zo enorm naar mijn zin en de kids zijn zo blij!

Daarna was het alweer tijd voor de lunch en na de lunch hebben we met de meiden gechillt in hun kamer en daar puzzeltjes gemaakt en foto’s gemaakt.

Judy Ann wilde heel graag in mijn boekje schrijven dus toen volgden meteen alle kids en je smelt echt als je leest wat ze allemaal schrijven. Toen was het alweer tijd voor de halfway house kids om weer te vertrekken dus we hebben ze met zijn allen uitgezwaaid en zijn toen lekker buiten gaan spelen. We hebben een spel gespeeld met dat de kids verdeeld in 2 groepen allebei een fort hebben wat ze moeten verdedigen en ze kunnen elkaar gevangen nemen door te tikken. Heel leuk en gezellig en wat een lieve glimlachjes allemaal. Ook hebben we alle tekeningen van de ochtend opgehangen en heb ik wat foto’s gemaakt van het terrein van Bp voor de rondleiding die ik zo ga geven.

Na het spelen had iedereen enorme honger dus nadat iedereen gedoucht had en omgekleed was zijn we vroeg gaan eten. Dit was zeker het lekkerste avondeten tot nu toe! Rijst met bananenloempia’s en gefrituurde aubergines en mango! Echt top en wat zijn die bananenloempia’s toch lekker. Na het avondeten is iedereen nog lekker gaan spelen en toen was het alweer tijd om naar bed te gaan.

Rondleiding!

Vandaag ga ik jullie meenemen op een rondleiding over bp. Het Bp terrein is enorm en heel wat hectares. De farm hoort er ook nog helemaal bij en is heel groot maar daar heb ik geen foto’s van. Ook hoort nog een heel groot deel van de rivier bij het bp terrein. Als je vanuit de weg aankomt, kom je als eerste het hek door en meteen daarnaast zit de office.

Dan kan je of naar links of naar rechts gaan. Naar links kom je uit bij de dininghal en naar rechts bij het Jochen Huis. We gaan eerst naar rechts richting het Jochen Huis.

Je loopt dan langs de activity hal waar ook een groot podium is en langs de cafeteria. Dan loop je langs een klein buitenhuisje en dan kom je bij het Jochen Huis uit en het huis waar ik slaap.

Dan gaan we weer terug lopen en dan lopen we terug over het speelveld.

Je komt dan onderweg langs kaba kaba. Dat is een huis waar je kan slapen maar waar ook een speeltherapie ruimte is voor de kids. Ze laten daar de kids door middel van speelgoed uitleggen wat er in hun verleden gebeurd is. Heel erg mooi. Dan komen we aan bij de dining hal en daarnaast zit de ingang van het Helga huis.

Dan heb je links de afwasruimte, in het midden de dining hal en daarnaast de ingang van het Helga Huis. Als je verder doorloopt kom je ook uit bij de keuken en de achterkant van het Helga huis waar de douches en de wc’s zijn. Naast het Helga huis hebben wij Youth Ambassadors vorig jaar de hakuna matata schildering gemaakt.

Dit was een beetje een rondleiding over het terrein van bp en daar hoort dus ook nog een hele grote farm bij waar ze zelf hun eten verbouwen, een rivier en nog meer! Het is echt een prachtig terrein en zulke mooie natuur!

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Oma Tr. De Jong schreef:

  Wederom weer een gezellig verslag van je Puck, wij opa en ik hebben er van genoten liefs xx👍💕😍

  Geliked door 1 persoon

 2. Nel schreef:

  Puck je heb ons een inkijkje gegeven het ziet er leuk en gezellig uit !!
  Groetjes Nel

  Geliked door 1 persoon

 3. lucienne schreef:

  Puck, leuk om het allemaal te lezen! Lieve groetjes, Lucienne

  Geliked door 1 persoon

 4. Mies Hartgers schreef:

  Lieve Ate Puck ,
  Ik vind het fantastisch dat je die schatjes kunt geven waar ieder kind recht op heeft: veiligheid warmte liefde scholing en spelen. Wat is het daar mooi! Prachtige natuur en de huisjes zien er heel verzorgd en gezellig uit. Ik begrijp dat je je daar helemaal thuis voelt. Lieve groet George en Mies👍👍😘

  Geliked door 1 persoon

 5. Paulien schreef:

  Wowwww puck wat omschrijf jij je gevoel! Prachtig lieverd en ontroert ben ik van jou stuk tekst. Zo mooi en oprecht geschreven! Ik word heel blij van jou blog en wat zouden wij graag even om
  Een hoekje willen kijken bij jou! Tot gauw liefs mama❤️😘

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s