Filipijnen Batang Pinangga deel 2

Dag 5

Vandaag was het weer heerlijk weer. Ik werd wakker en ging meteen naar de kindjes toe. Ze riepen allemaal ate ate puck come drawing. Zo lief en ze zijn volop aan het tekenen in hun kleurboekjes met hun potloden en pennen. De kids zijn er zo enorm blij mee en ze blijven me maar bedanken. Ook had iedereen zijn pet weer op, echt heel erg leuk. Na het tekenen zijn we gaan ontbijten. Na het ontbijt was het alweer 7:30, want de kinderen staan in de weekenden om 6 uur op en doordeweeks als ze naar school gaan om 5 uur. We zijn toen weer gaan tekenen en lekker gaan spelen met zijn allen. Ik had mijn tijdschriften die ik had meegenomen uit NL gepakt en iedereen wilde alle plaatjes gaan bekijken. Ze zijn dan zo enorm enthousiast. Ze komen steeds naar me toe en pakken mijn hand vast. Judy Ann heeft vandaag heel vaak tegen me gezegd dat ze het zo leuk vindt dat ik weer terug ben! Het is echt zo hartverwarmend om hier te zijn en het voelt echt alsof ik bij mijn tweede familie ben en bij al mijn ate’s en kuya’s! Ook had ik speldjes en elastiekjes mee genomen en de housemothers hebben die allemaal verdeeld onder de kids. Ze waren er super blij mee en het is voor hun heel erg fijn om hun haar op die manier uit hun gezicht te houden met de hitte.

We zijn vroeg gaan lunchen omdat we na de lunch naar een shopping mall gaan in Cebu City. Dat is ongeveer 2 uur rijden. Ik ben daarheen gegaan met de kinderen van het Halfway House om horloges te kopen voor hun. Toen we daar eenmaal aan waren gekomen, begon het uitzoeken. Er was enorm veel keus in meerdere winkels. Echt een prachtig en groot winkelcentrum! Uiteindelijk hadden ze allemaal een horloge en ze waren er echt enorm blij mee. De kids van het Halfway House waren dit weekend naar BP gekomen en gingen vandaag weer terug naar het Halfway House omdat ze morgen weer naar school moeten. We hebben ze daar afgezet en het was een prachtige weg daarheen. Enorm groen en hele verre uitzichten op palmbomen. Erg leuk om het Halfway House een keertje te zien. Het is weer heel anders dan Batang Pinangga maar ook super mooi. Butch en Ann’s (de eigenaren van Bp) wonen daar heel dichtbij dus ik mocht ook in hun huis kijken. De kinderen kunnen daar allemaal heen gaan voor internet zodat ze voor school hun huiswerk kunnen doen. We hebben nog een groepsfoto gemaakt met de horloges en toen zijn we weer 2 uur terug gaan rijden naar Batang Pinangga. Op naar de kindjes daar. Voordat we gingen, vroegen ze allemaal waar we heen gingen en gingen ze allemaal knuffels geven. Toen we weer aankwamen in Bp stonden alle kids al te wachten om te gaan spelen en ’s avonds hebben we weer gezellig gegeten met zijn allen.

Vorig jaar had ik Jenica geleerd wat Hello Friend is in het Nederlands en nu zegt ze telkens als ze langskomt ‘Dag vriendin’, heel lief en zo leuk dat ze dat heeft onthouden. Judy Ann en Isabel oefenen ook steeds om te tellen van 1 t/m 20 in het Nederlands. En ze willen allemaal woorden leren in het Nederlands. Super leuk!

Dag 6

Vanochtend ben ik weer vroeg opgestaan om de housemothers te helpen met de kids klaar te maken voor school. Daarna zijn we gaan ontbijten. 5 kindjes bleven hier dus ik heb de hele ochtend met hun gespeeld. Eerst hebben we tekeningen gemaakt en daarna zijn we buiten gaan spelen op het speelveld. We hebben daar gekletst met alle housemothers en veel gelachen. Toen was het al weer tijd om de kinderen op te halen van school. Het is altijd leuk als je daar op school aankomt want dan gaan alle kindjes zwaaien en dan pakken alle bp kids je hand en leggen die op hun hoofd. Daarna lopen we dan altijd gezellig terug en dan gaan we lunchen. Na de lunch heeft edwin iedereen terug gebracht naar school met de groene bp bus en wij zijn naar El Salvador gegaan, een resort waar je kan zwemmen. We gaan daar zaterdag heen met alle kids dus nu gaan wij dat daar regelen.

We zijn daarna naar het winkelcentrum gegaan en hebben daar even gewified. Na het wifi’en zijn we naar Carmen gegaan om post op te halen. Leuk om zo op deze manier meer van de filipijnen te zien, want wat is het een prachtig land. We hebben een andere weg teruggenomen vanuit de stad naar Batang Pinangga en hoewel deze weg veel slechter begaanbaar was, wat het uitzicht enorm. Overal groen om je heen en palmbomen, echt prachtig! Toen we weer terug waren in Batang Pinangga heb ik echt goed kunnen praten met Mama Bing en Mama Maymay. Ze zijn zo super lief en hebben zulke mooie verhalen. Nu ik hier ben in mijn eentje leer ik de staff echt goed kennen. Ook hebben we nog allemaal dingen toegevoegd aan het schema van de komende weken hier. Daarna was het al weer half 5 en kwamen de kids weer terug van school. Ik heb Daniella geholpen met douchen en daarna hebben we lekker getekend. De tijd gaat enorm snel hier en om half 6 gingen we al weer avondeten. Na het avondeten kon het feest beginnen. Vanavond hebben we geoefend met dansen met zijn allen. De kinderen dansen namelijk altijd als er hier mensen komen. Eerst met zijn allen lekker dansen en toen hebben ze 3 nummers geoefend. Het was zo super schattig en ze zijn zo enorm lief met elkaar. Steeds kwamen ze naar me toe en gingen met me dansen en knuffelen. Judy Ann heeft wel 100 keer gezegd i love you en ze is zo enorm lief. Daniella kwam steeds naar me toe om me een knuffel te geven en nog veel meer kids. Echt een avond om nooit meer te vergeten en zeker de leukste avond tot nu toe! Iedereen was aan het dansen en we hebben alvast gedanst op christmas muziek! Heel gezellig! Daarna ben ik nog even gaan douchen en was het al weer tijd om te gaan slapen. Het ritme is hier totaal anders. Je staat vroeg op, ik meestal rond 5:30 en je gaat naar bed rond 21 uur. Op naar morgen…

Dag 7

Vanochtend ging de wekker weer vroeg en toen ik mijn kamer uitstapte zag ik de eerste kinderen al slapend buiten zitten wachten voor de douche. Niño kwam meteen aanrennen om me een knuffel te geven en ik ben toen weer gaan kleuren met de kids. Daarna zijn we naar de dining hall gegaan en hebben we heerlijk ontbeten. Ik heb toen de hele ochtend gespeeld met de kids en vooral hele leuke tekeningen gemaakt met Precious. Precious wordt morgen 7 jaar dus we hebben allemaal verjaardagstekeningen gemaakt. De hele dag pakt ze al mijn hand vast en ligt ze op me te dweilen, haha! Echt een heel lief en slim meisje. Ook ben ik met ate Bibi op zoek gegaan naar signaal voor mijn telefoon. Dat is heel grappig hier. Er is alleen signaal bij een boom en in een huisje boven bp.

De eerste dagen zag ik steeds mensen bij die boom staan met hun telefoon maar toen wist ik nog niet dat daar het signaal was. We gingen net zolang door totdat we eindelijk signaal hadden en we hebben het overal geprobeerd. Daarna ben ik weer gaan spelen met muziek erbij met de kids en hebben we nog de gemaakte foto’s bekeken. Toen kwamen de kids alweer terug van school en was het weer lunchtijd. Na de lunch gingen de kids slapen en we gaan zo oefenen met dansen. Dat wordt weer heel gezellig. Ze waren voor het dansen weer lekker tikkertje aan het spellen en ze bedenken altijd zelf spellen. Nu hadden ze een blik neergezet en dan gooiden ze allemaal tegelijk met hun slipper naar het blik.

Ze hebben zo veel lol met zijn allen, echt heel erg lief! Daarna zijn we naar de activity hall gegaan en hebben we geoefend met dansen.

We hebben naast enorm veel dansen ook heerlijk gezongen! Daarna waren de kids best wel moe en zijn we terug gegaan naar de huisjes waar ze slapen om te gaan douchen. Ik heb toen met ate Bibi gekletst en muziek geluisterd en toen kan Precious al meteen aanlopen met de vraag of ik haar wilde helpen. Tuurlijk! Het is zo leuk en steeds krijg je glimlachen van ze allemaal als je ze aankijkt. Daarna hebben we weer met zn allen in de kamer gedanst en keihard meegezongen terwijl Daniella en Venisse lekker touwtje aan het springen waren. Toen zijn we weer naar buiten gegaan en begon het spelen weer. Precious, Jane, Thomas en ik hebben toen hoofd schouders knie en teen gedaan in het engels, cebuaans en nederlands. Toen was het alweer tijd om te gaan eten en na het eten ben ik even lekker gaan chillen. Morgen vroeg op want we gaan om 7:30 weg naar een winkelcentrum Ayala midden in Cebu City waar ik vorig jaar ook ben geweest. Heel veel zin in!

Dag 8

Vandaag is het al weer een week geleden dat ik vertrokken ben vanuit Nederland maar dat voelt echt veel langer geleden. Het is heerlijk hier en ik kijk altijd weer enorm uit naar de volgende dag. Vanochtend was ik vroeg wakker en heb ik eerst de ene housemother geholpen en daarna ben ik naar het andere huis gegaan. Precious lag nog te slapen dus die heb ik wakker gemaakt en geholpen met douchen. Het is vandaag haar verjaardag dus daardoor was het extra leuk. Alle kids komen altijd goedemorgen zeggen en voordat we gaan eten zeggen ze in koor “eetsmakelijk”! Ze leren al steeds meer Nederlandse woordjes en ik steeds meer Cebuaanse woorden. Nino komt in de ochtend altijd meteen naar me toe rennen om me een knuffel te geven, zo schattig. Na het ontbijt ben ik me klaar gaan maken voor de dag en kon ik nog even de kids gedag zeggen en veel plezier wensen op school. Toen ging ik ook weg. Vandaag ga ik naar het winkelcentrum. Onderweg is het altijd heel gezellig en je ziet zo veel mooie dingen om je heen maar ook zo veel armoede. De contrasten hier zijn echt enorm. Dan zie je bijvoorbeeld eerst een hele grote kerk met bewaking en daarnaast staat een krottenwijk. Of een heel groot luxe huis en daarachter de vuilnisbelt. Dat vind ik altijd wel erg heftig om te zien… We hebben toen eerst nog wat dingen afgehandeld voor bp en zijn daarna naar het winkelcentrum gegaan. Het is zo’n enorm mooi winkelcentrum en helemaal vol met kerstverlichting. Het is niet normaal groot en heel luxe. Als je wilt shoppen op Cebu, ga zeker naar Ayala! We hebben daar heerlijk rondgekeken en geluncht. Ze hebben super leuke spulletjes dus dat was echt leuk om te bekijken.

Daarna had ik via messenger een afspraak gemaakt met Kuya Yuvimer. Hij was er ook altijd bij vorig jaar met de YA-reis en het was heel erg leuk om hem weer te kunnen zien en spreken. Rond een uur of half 3 zijn we weer terug gaan rijden naar batang pinangga. Het was enorm druk op de weg maar erg leuk om overal langs te rijden en om je heen te kijken. Na 2,5 uur rijden kwamen we weer aan in batang pinangga en de kids waren net terug van school. Ik ben meteen met ze gaan spelen en het was echt weer thuiskomen! Nino ging op mn voeten staan en dan lopen, precious ging ik op tillen en vliegtuigje spelen etc. Heel gezellig en daarna hebben we met zijn allen gegeten. Na het eten heb ik Judy Ann geholpen met haar huiswerk. Ze moet morgen een verhaal in het engels voorlezen dus dat hebben we geoefend en Precious lag in mijn armen half te slapen haha! Het begon weer te regenen en dus ben ik rennend terug gegaan om daarna even lekker te gaan slapen na een lange en hele leuke dag! Morgen ben ik de hele ochtend lekker hier en na de lunch gaan we naar de supermarkt om snacks te kopen voor zaterdag in El Salvador!

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Quirien van Hooff schreef:

  Super Puck, wat een mooi land. Ben er 20 jaar geleden ook geweest.
  Super foto’s xxx

  Geliked door 1 persoon

 2. Oma Tr. De Jong schreef:

  Weer zo een lief gezellig verhaal ,je glimt van blijdschap ,dat is letterijk te zien! Liefs van ons opa Co en ik oma Truus

  Geliked door 1 persoon

 3. Willie van der Hoorn. schreef:

  Puck wat geweldig allemaal,zo leuk telezen hoe je de dagen door brengt met al die kinderen.En wat is het mooi van natuur daar,geniet er van Puck,en God bless you.👍❤️👏😍

  Geliked door 1 persoon

 4. Oma Devies schreef:

  Wat geweldig Puck hoe je dit schrijft je kan ook die blije gezichtjes zien en je ziet er goed uit, s, morgens vroeg als je belt klink je stem of dat je Naast mij staat veel liefs Opa Oma❤️💋❤️💋

  Geliked door 1 persoon

 5. Nel schreef:

  Je bent er nu een week het voelt veel langer Puck zei je 😊 als je leest wat je allemaal doet 👏🏻 Jij bent een welkome steun je pakt alles aan👍🏻 Gr Nel

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s