Filipijnen Batang Pinangga

Dag 1

Vandaag begint het dan echt. Ik zit nu op schiphol en om 12:45 vlieg Cebu! Eerst vlieg ik naar Hongkong en dan met een kleine tussenstop door naar Cebu. Ik heb er enorm veel zin in en kan niet meer wachten om alle kindjes van Batang Pinangga weer te zien. In het vliegtuig ga ik lekker veel films kijken en muziek luisteren! Eenmaal aangekomen op Hongkong moest ik een heel stuk lopen naar de gate om te vertrekken naar cebu! Echt mega groot hongkong airport! Nu zit ik weer in het vliegtuig naar Cebu. Ik zit de minuten af te tellen totdat we landen, kan niet meer wachten! Op naar Batang Pinangga! Ik zal als ik wifi heb ergens deze weken, zal er een nieuwe blog online komen!

Dag 2

Toen ik aankwam op cebu stonden Mama Bing en Papa Edwin me heel leuk op te wachten! Dit gaf meteen een heel erg welkom gevoel. We reden met de auto richting Batang Pinangga en onderweg zag ik al weer alle krottenwijken gemengd tussen de luxe villa’s en vakantieparken. Dat contrast hier is zo enorm groot om te zien, echt niet normaal. Er reed opeengegeven moment een vrachtwagen voor ons helemaal tot de boven de grenzen toe gevuld met allemaal vuilnis en die reed ook naar de vuilnisbelt om daar nog meer te storten. Ik zag alle krottenwijkjes ook om de vuilnisbelt staan en ik vind het nog steeds zo mensonterend en niet eerlijk dat die mensen daarin leven.

Het was meteen bloedheet toen ik aankwam dus dat is zeker even wennen… We kwamen aan op bp en onderweg zagen we al wat bp kinderen staan bij de school die meteen volop gingen zwaaien. Ze moeten alleen eerst nog naar school en daarna komen ze naar Batang Pinangga toe. Bij aankomst lieten ze mijn kamer zien en er hingen 2 super leuke en lieve tekeningen van de meisjes die wij sponsoren en waar ik vorig jaar een hele leuke en bijzondere band mee heb opgebouwd.

De housemothers en de kitchenstaff hebben toen lunch voor me klaar gemaakt en daarna ben ik even goed mijn koffer gaan uitpakken zodat alles meteen fijn ligt voor de komende 3 weken! De kids komen zo en ik kan niet wachten! De jongste kids waren nog thuis maar waren net een siesta aan het houden dus toen ze wakker waren renden ze meteen naar mij toe! Daniel kende ik al maar er zijn ook 2 nieuwe jongetjes: alex en gabriel! Ik heb heerlijk met hun gespeeld en toen stonden de eerste 2 meisjes van bp die naar school waren al bij het hek ate puck te roepen. Echt heel lief en wat een warm ontvangst! Daarna ben ik samen met 2 housemothers de andere kinderen van school gaan halen! Ze waren super blij en gingen allemaal mijn hand pakken en bij hun hoofd houden, dat is een teken van respect hier! Ik heb met ze allemaal al heerlijk gespeeld en gesproken en het is geweldig om hier weer te zijn. Ze pakken allemaal mijn hand vast en trekken me overal heen, zo gezellig.

Daarna zijn we gaan eten en na het eten hebben de kids een spelletje dakpan gespeeld en heb ik met Isabel elkaar woorden en zinnen geleerd. Zij leert mij woorden en zinnen in het Cebuaans en ik haar in het Nederlands. Zij kan heel goed engels en daarom kan je ook echt goed met haar praten! Heel leuk! Na het eten was is kapot, ik heb namelijk niet in het vliegtuig geslapen dus ik ben na iedereen welterusten te zeggen lekker mijn bedje ingedoken! Morgen even proberen uit te slapen en daarna een schema maken voor alle activiteiten die ik hier wil doen!

Dag 3

Vandaag de eerste volledige dag hier! Echt heerlijk om ‘s ochtends wakker te worden en naar de eetzaal te lopen en onderweg allemaal blije kindjes te zien! Ze pakken allemaal meteen je hand en roepen ate ate (=zus)! Echt heel erg lief! Ik kwam aan vanochtend bij het ontbijt en de kinderen waren al naar school behalve de kids die nog niet naar school gaan. Ik heb meteen ontbeten en ben daarna met de kids gaan spelen de hele ochtend. Ze roepen allemaal door elkaar ate ate come with me etc etc! Dat is soms wel even lastig om dan de aandacht te verdelen maar dat gaat steeds beter. Ik heb ze hoofd-schouders-knie en teen geleerd en we hebben heel veel geschommeld en op de wipwap gezeten. Zij zaten met zijn 3-en tegenover mij en nog was het gewicht veel meer aan mijn kant, haha! We hebben samen liedjes gezongen en het was heel erg gezellig. Ze kennen allemaal super veel disney liedjes dus het is altijd een groot zangfestijn als iemand begint te zingen. Daarna kwamen de kinderen die op school waren terug voor de lunch.

Ik heb ze opgehaald met 2 andere housemothers. Ze komen dan meteen aanrennen en pakken je hand om op hun hoofdjes te leggen. We zijn teruggelopen en toen hebben we weer met zijn allen gespeeld en gegeten. Na de lunch gingen de kinderen hun spullen weer pakken om naar school te gaan en ik ook! Ik ging namelijk met 2 housemothers Mama Bing en Bibi naar Danao naar de shopping mall. We hebben daar spullen gekocht voor morgen. Morgen gaan we appeltaart bakken waarvoor ik de mix al had meegenomen vanuit Nederland en we hebben ‘s avonds een movie night! Nadat we alle spullen en popcorn gekocht hadden, ben ik nog even met mijn ouders gaan facetimen. Heel leuk om ze weer te spreken en om te vertellen wat ik hier allemaal al heb gedaan en hoe het is om de kids weer te zien. Echt geweldig! Na het shoppen zijn we weer teruggegaan naar Batang Pinangga.

Toen we aankwamen stonden alle jonge kids al te spelen en meteen begon het feest weer, het is echt heel erg leuk om heerlijk met de kids te spelen en het is ongelofelijk lief hoe goed ze zich vermaken hier samen met zijn allen en hoe aardig ze tegen elkaar zijn. In de ochtend hadden we bijvoorbeeld ook de hele tijd vliegtuigjes van papier gegooid en ze zijn dan zo ontzettend blij! Ik vind dat nog steeds zo mooi om te zien dat zij zo dankbaar zijn voor alles in tegenstelling tot de kinderen in Nederland. Nu ik hier weer ben besef ik me echt weer hoe goed wij het in Nederland hebben en hoe bevoorrecht wij zijn dat wij een familie hebben. Ik heb vorig jaar toen ik hier was Venisse zien binnenkomen. Het verschil met toen en nu is zo enorm groot, dat is niet te bedenken. Vorig jaar was ze best wel stil en nog niet heel erg met alle kinderen maar dit jaar is ze zo enorm vrolijk en dat is precies wat aandacht, liefde en familie met kinderen doet! Echt heel erg bijzonder! Hetzelfde geldt voor Daniel! Hij is 7 jaar oud en heeft spraakproblemen. Vorig jaar was hij bijna alleen maar aan het hangen aan mensen en aan het huilen maar nu babbelt hij overal doorheen en maakt de meeste herrie. Echt zo lief en de kids zijn echt de meest bijzondere en dankbare kids die ik ken.

Om 16:30 kwamen de andere kids weer terug van school en toen kon het spelen weer beginnen. Ik heb Precious geholpen met douchen en daarna met heel veel kids mooie tekeningen gemaakt en ze geholpen met hun huiswerk. Om 18 uur was het weer etenstijd en daarna hebben we weer gespeeld en samen een film gekeken in het Jorgen House! Het was weer een hele bijzondere dag en elke dag is een feestje hier!

Morgen komen de kinderen van het Halfway House ook. Zij woonden vroeger ook in Batang Pinangga maar hebben hun elementary school afgerond inmiddels. BP wil de kinderen heel goed onderwijs geven en daarom zitten de oudere kinderen die naar de middelbare school zitten meer in het centrum waar veel meer keus is en zo zitten ze dichtbij school en kunnen ze zelf hun studie kiezen. Zij komen dus morgen ook, heel erg leuk en ik heb super veel zin om ze weer te zien! Morgen ga ik de kinderen als iedereen hier is alle cadeautjes geven die ik heb meegenomen vanuit Nederland!

(De foto’s komen later omdat ik zelf op dit geen foto’s maak maar soms worden er wel wat foto’s gemaakt door Bibi, de nieuwe housemother.)

Dag 4

Vanochtend ben ik vroeg opgestaan zodat ik de kinderen kon helpen met douchen en aankleden en hun taken! Dat is heel erg fijn voor de housemothers omdat zij dan ook een klein beetje rust kunnen nemen! Het regende heel erg hard de hele ochtend dus eerst hebben we binnen spelletjes gedaan en getekend! Isabel heeft de kinderen allemaal les gegeven in het cebuano, ze vertelde dat ze dat altijd doet als het weekend is en de kinderen geen school hebben! Heel erg leuk om te zien hoe ze dat doen en hoe leergierig de kinderen zijn. Daarna zijn we naar het ontbijt gelopen en hebben we met zijn allen heerlijk ontbeten! Zo leuk als je wakker wordt dat de kinderen meteen je hand vastpakken of je een knuffel geven.

Na het ontbijt hebben we met zijn allen binnen gespeeld en daarna was het cadeautjes tijd. Ik had alle spullen samen met Mama Bing klaar gelegd en toen kwamen alle kinderen. We hadden een tafel gemaakt met cadeautjes voor de 2 huizen waar de kinderen slapen, een tafel met knutselspullen voor volgende week en een tafel met spulletjes die ik aan iedereen ging uitdelen. Alle kids waren meteen razend enthousiast toen ze binnenkwamen. Ik heb iedereen een etui met pennen, geodriehoek, kleurpotloden en stiften, een gum, washitapeje en een schaar gegeven. Ook kregen ze een pet wat heerlijk is als het heel warm is en een leuk kleurboek van kerstmis of van disney. Morgen ga ik samen met de oudere kids nog horloges kopen die ze nodig hebben. Iedereen begon meteen te spelen met alle spullen. Ook had ik bijvoorbeeld balletjes gekocht, een doktersset etc! Het leuke was dat ik daarna nadat ik had opgeruimd weer terug ging naar de kids en iedereen zat al heerlijk te kleuren in hun boekje en ze waren zo ontzettend blij ermee. Ze gingen me allemaal knuffelen en bedanken en we hebben met zijn allen heerlijk gekleurd. Iedereen heeft de hele dag zijn pet opgehad en ze speelden er enorm mee. Zo leuk dat ze zo blij zijn met de spulletjes. Daarna was het al weer lunch tijd en na de lunch zijn we appeltaart gaan maken. Het was heel erg leuk om te maken en enorm lekker. Ik heb het gemaakt met de house mothers en met de oudere kinderen en daarna heeft iedereen ervan gesmuld. Daarna hebben we weer gespeeld met zijn allen en muziek geluisterd. De kids gaan dan helemaal los op de muziek en zingen alle liedjes volledig mee. Dat is echt heel erg leuk om te zien en ze kunnen ook echt goed zingen en dansen. Rond 17 uur heb ik de kids weer geholpen met douchen en aankleden en toen was het alweer tijd voor het avondeten. Na het avondeten hadden we een movie night gepland. Eerst heb ik samen met Benjamin(een jongen van het Halfway House) alle popcorn gepopt in een pan en toen kon de film beginnen. Ik had vanuit Nederland Alvin en de chipmunks on the road meegenomen en iedereen was constant aan het lachen en vond de film geweldig! Sommige kindjes waren best moe en kwamen dan helemaal met hun hoofdjes tegen me aan liggen en dan zeggen ze allemaal kapoei(moe in cebuano). Het was weer een super dag! Op naar morgen…

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Paulien schreef:

  Oooooo puck wat heb je alles weer mooi opgeschreven en wat voel je de warmte van Batang Pinangga in jou schrijven! Wat fijn dat de kinderen lief zijn voor elkaar en dat zij het geluk hebben om daar groot te mogen worden ondanks zij hun eigen familie niet meer om zich heen hebben! Wat kan je dan dankbaar zijn dat jij het voorrecht hebt om wel thuis een familie te hebben met alles erop en er aan! We kijken weer uit naar jou volgende verslag!
  Ga heel veel genieten en we love youuuuuuu❤️❤️

  Geliked door 1 persoon

 2. Oma Tr. De Jong schreef:

  Puck wat een geweldig schrijven van je in ons hart zijn we bij je , veel liefs van opa Co en oma Truus

  Geliked door 1 persoon

 3. Nel schreef:

  Nou Puck dat was een hele leuke ontvangst, dat doet je goed dat alle kindjes zo blij zijn je weer te zien want daar doe je het voor groetjes Nel

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s