Batang Pinangga Youth Ambassador reis: deel 3

27/07/17             dag 4

In de ochtend liepen we naar het ontbijt en onderweg kwamen een paar kindjes al aan rennen om met ons dakpan te spelen. Ze vliegen overal om je heen en zitten op je rug etc. Heel leuk en heel lief. Na het ontbijt gingen we alle kleding/speelgoed en alles wat we hadden meegenomen verzamelen en ze waren er zo blij mee. Wat hadden we een berg met kleding en spullen voor de kinderen meegenomen, trots! Daarna gingen we in een kringetje zitten en gingen we in het Engels aan de Filipijnse mensen vertellen over de acties die we in Nederland georganiseerd hebben. Toen realiseerden we echt hoeveel geweldige acties we georganiseerd hadden voor de mooie €28.800 euro die we hebben opgehaald! We gingen 1 voor 1 een blaadje omdraaien met daarop een getal en samen vormden we het bedrag wat we hadden opgehaald in peso’s. Ze waren zo blij!

Daarna kregen we een tour over bp. We gingen ook over de farm lopen en door de rivier en zo zag je heel goed hoe groot het terrein van bp wel niet is. We kregen alle huisjes van de kinderen te zien en alle gebouwen op bp. Het was super mooi en de natuur was geweldig mooi. Toen we naar het huis van de kleine kindjes gingen, het Helga house, kregen we meteen highfiven van alle kindjes en ze sprongen weer in onze armen. Ook kon dakpan natuurlijk niet ontbreken.

Hierna gingen we lunchen en weer spelen met de kinderen. De kinderen en staff zijn zo super aardig en vriendelijk. Na de lunch gingen we naar de basisschool om daar onze lesjes te geven. Toen we aankwamen lopen, ging meteen het hele dorp zwaaien en veel kindjes stonden ons al op te wachten. Het was weer zo lief. Een andere YA’er  en ik gingen eerst naar een klas met hele jonge kindjes. Er zaten in die klas ook wat bp kindjes en die kwamen meteen naar ons toe en kwamen ons knuffelen. Ze waren zo trots dat ze ons kenden en dat wij 3 weken bij hun gingen helpen. We gingen ons eerst voorstellen in het Engels en Nederlands en daarna gingen we ze hoofd-schouders-knie en teen leren. Ook hebben we ze wat Nederlandse woordjes geleerd m.b.v. plaatjes. Daarna gingen we naar een klas met oudere kindjes. Bij hun hebben we hetzelfde gedaan maar ook hebben we hun zinnetjes aangeleerd en we deden een spel dat wij wat zeiden m.b.v. een plaatje en als ze dachten dat het goed was wat wij zeiden, moesten we gaan staan en als ze dachten dat het fout was, moesten we gaan zitten. Deze kindjes waren meer verlegen maar ze werden steeds enthousiaster en deden steeds meer mee. Daarna waren we allemaal klaar en we gingen toen nog naar de klas van een andere jonge groep kindjes. Die pakten allemaal mijn hand en deden die toen op hun hoofd om respect te tonen, heel bijzonder. Ook hebben we weer dakpan gespeeld en een foto gemaakt met alle kindjes. Het was super en heel mooi dat we deze kinderen een super dag hebben kunnen geven! Daarna liep ik terug met een bp kindje aan m’n hand naar huis. Het was super en ik voelde me al helemaal thuis. Daarna kregen we vrije tijd en gingen we even lekker zitten in een klein huisje buiten met een paar kindjes erbij. Ook hebben we nog lekker met de kids gespeeld en daarna gingen we eten. Na het eten hebben we nog even met de groep nagepraat in de cafeteria. Daarna ging ik douchen en bingokaarten schrijven voor de volgende dag. Morgen gaan we namelijk lesgeven op de middelbare school.

28/07/17           dag 5

Vanochtend was het tijd voor de eerste keer taken. Ik stond ingedeeld bij de carpentrie(klusjes) en de wekker stond om 05:00 uur, lekker vroeg! Gelukkig viel het reuze mee. Wat een zeeën van tijd heb je trouwens als je zo vroeg begint. We liepen naar de carpentrie en gingen eerst houtschuren en tafelpoten uithakken. Dit deden we omdat we een tafel gaan maken met de hele groep. Daarna wisselden we met andere YA’ers en toen gingen we bij de eetzaal de hekken schuren zodat we die later opnieuw kunnen schilderen. Na onze taak van de ochtend, gingen we ontbijten en hebben we weer heerlijk met de kids gespeeld. Toen gingen we met de groene bp bus zingend naar de middelbare school.

De middelbare school lag aan de weg en vanaf de weg liep je een berg op en daarboven lag de school. Ook was de school dus op die hoogte en de oudere klassen zaten nog een stukje hoger dus om daar te komen liep je nog trappen omhoog, verder de berg op. Toen we daar aankwamen hadden de kindjes een kerkdienst en toen moesten we even wachten. Alle kindjes gingen steeds naar ons zwaaien en naar ons lachen. Daarna kregen we een klas aangewezen en gingen we naar de hogere klassen door verder de berg op te lopen. Voordat we daar kwamen liepen we langs een plek waar ze hun afval dropten. Wat een berg en al die vliegen. Verschrikkelijk om te zien hoe de mensen tussen het afval leven en zo mensonterend. Toen kwamen we aan bij de 5 lokalen boven. Wij gingen ons lesje geven in een van de lokalen en al die kinderen wilden met ons op de foto. Eerst gingen we ons voorstellen in het Engels en Nederlands. Daarna gingen we ze zinnetjes leren in het Nederlands en daarna gingen we ze met plaatjes Nederlandse woordjes leren. Ook kon natuurlijk de hoofd-schouders-knie en teen niet ontbreken. Daarna speelden we bingo en kregen 4 kinderen een prijsje (een led ring of loom bandjes) en we eindigden met hoofd-schouders-knie en teen.

Ook wilden ze nog allemaal met ons op de foto en ze maakten allemaal selfies met ons. Ik vroeg of ze nog een vraag hadden maar ze schreeuwen allemaal in koor ‘nee, maar mogen we met jullie op de foto’. Daarna gingen we nog een keer een verkort lesje geven in een ander lokaal. Daar kwamen weer de foto’s. Toen we naar buiten liepen, stonden we met ongeveer 6 ya’s en het leek wel of we Justin Bieber waren. We werden belaagd door alle kinderen met foto’s en een paar jongens riepen zelfs ‘I love you’.  Ze wilden handtekeningen op papier maar ook zelfs op hun armen.  Het was heel leuk en gezellig en het voelde echt alsof je die kinderen zo’n top dag had gegeven. Ik kreeg veel vragen en ze vroegen ook hoe ik zo lang kon zijn etc. Ook zeiden ze wat een mooie ogen heb je. Ik kan het gevoel niet zo goed beschrijven maar het is zo’n dankbaar en lief gevoel en het gevoel dat je zoveel hier voor de kinderen kan betekenen. Voor ons is het iets heel kleins maar voor hun zoiets groots. Wel vond ik het heftig om te zien dat zij ons echt zien als beroemde mensen en hunzelf lager plaatsen.

Het is zo super gezellig met de groep en we zijn echt een vriendengroep die samen heel veel leuke en bijzondere dingen hier doen en meemaken. Hierna gingen we weer met de bp bus zingend op weg naar Danao. In Danao, een dorpje op 30 minuten rijden van bp, was een grote markt. We werden in groepjes verdeeld en ik ging met 6 anderen samen met Butch mee. Hij liet ons de markt zien en die was enorm. Op elke hoek rook je wat anders en het stonk enorm. We zagen ook de kippenstukken blootliggen en de vliegen zaten erop. Het was echt niet hygienisch en ik begrijp zeker dat wij dat vlees niet eten. Daarna mochten we van Butch allemaal in zo’n karretje waaraan aan de zijkant een fiets zit. Dat was super leuk en het voelde even alsof we toerist waren. Het fietsje met aan de zijkant een karretje waar wij in zaten bracht ons naar een mega supermarkt. Daar gingen we even rondkijken en daarna gingen met de roltrap naar boven en daar was nog een soort supermarkt maar dan met kleding/schoolspullen/gadgets etc. Daarna verzamelden we met de hele groep en gingen we met de bp bus terug naar huis. Daar gingen we meteen lunchen en na de lunch hadden we vrije tijd tot 17:00 uur. Ik zat toen gezellig te kletsen in de cafeteria. Rond 16:00 ben ik naar het speelveld gegaan en toen heb ik weer lekker met de kids gespeeld. Ze noemen je de hele dag Ate Puck (=zus Puck), dat is zo lief en je smelt echt als je dat hoort. Vrijwel meteen werd ik al door de kids meegesleurd en ze zeiden allemaal ‘shower, shower, shower’ en toen ging ik ze helpen met douchen en aankleden. Daarna gingen we vroeg eten want we zouden om 18:00 uur gaan basketballen tegen een paar jongens uit het dorp. Veel van de YA’ers gingen tegen ze spelen. Ze waren heel erg goed en het was heel leuk om tegen zulke goede mensen te spelen. Later ging ik er in en ik moest constant een jongen/man verdedigen met een rood shirt aan. Het was super grappig want de fans van de tegenpartij gingen constant keihard juichen als ik die jongen aan het verdedigen was, want ze zijn niet gewend dat meiden mee spelen. Het was heel leuk om te doen en uiteindelijk hebben we ook gewonnen met 70-58. Weer een uniek iets wat je normaal echt niet meemaakt. Daarna liepen we terug en toen ging ik lekker douchen en daarna m’n kleding wassen. Die moest je daarna ophangen aan een lijn die in het gras was waar het pikkedonker was. Steeds sprongen er kikkers waardoor je je te pletter schrok. Tijdens het wassen hadden we lekker muziek opgezet en toen was het zo gebeurd. Wat was het weer een super dag en wat een indrukken! Ik kan niet wachten tot morgen!

Liefs, Puck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s