Batang Pinangga Youth Ambassador reis: deel 1

Lieve allemaal,

Vorig jaar zomervakantie ben ik naar de Filipijnen geweest om daar te helpen in een kindertehuis genaamd Batang Pinangga. Voordat ik daar heen ben gegaan, heb ik een jaar lang geld opgehaald met 19 andere jongeren door verschillende acties en evenementen te organiseren. In de Filipijnen heb ik in het kindertehuis geholpen en ook hebben we een steentje kunnen bijdragen aan het leven van de straatkinderen daar. In november ga ik weer terug naar Batang Pinangga om mij daar weer in te zetten voor de kinderen.

Batang Pinangga is een kindertehuis op de Filippijnen voor misbruikte, mishandelde en verwaarloosde kinderen. “Batang Pinangga” is Filipijns en betekent “geliefd kind”. Batang Pinangga geeft het kind een dak boven het hoofd, eten, onderwijs en bovenal heel veel liefde. Op het moment wonen er 40 kinderen, waarvan de leeftijd varieert van 2 tot 18 jaar. Via de politie of opvangcentra in de stad, komen de kinderen bij Batang Pinangga terecht.

Batang Pinangga is een kindertehuis in Cebu (Filipijnen). De kinderen hoeven bij Batang Pinangga niet meer te vechten, niet meer te stelen om aan eten te komen. Om de achterstand van onderwijs weg te werken, krijgen de kinderen in eerste instantie scholing op het tehuis zelf. Hier leren zij allereerst simpelweg het ritme; ’s ochtends tot ’s middags in de schoolbanken. Ook leren zij hier discipline en wordt er aan hun ontwikkeling gewerkt. Als de achterstand ingelopen is, gaat het kind naar een openbare school. De kinderen krijgen op het tehuis professionele hulp om van hun trauma’s van het verleden af te komen.

Bij Batang Pinangga krijgen de kinderen de kans een punt te zetten achter het verleden en samen te werken aan de toekomst. Toekomst is voor kinderen ontzettend belangrijk. Jarenlang hebben de kinderen op de straat geleefd, met het gevoel dat niemand om ze gaf. Bij Batang Pinangga krijgen de kinderen de mogelijkheid om naar school te gaan. De kinderen krijgen basis-, middelbaar- en vervolgonderwijs, zodat zij een goede toekomst tegemoet gaan. Een goede toekomst, die zij zo verdienen na zoveel leed in hun jonge levensjaren.

Naast het opvangen van kinderen op het tehuis, organiseert Batang Pinangga meerdere projecten voor andere achtergestelde kinderen: Batang Kalye (voor straatkinderen), AYAW (om het kindermisbruik te stoppen) en Peso Festival (voor de kinderen in het dorp).

Batang Kalye betekent letterlijk ‘straatkinderen’. Deze dag is speciaal bedoeld voor die kinderen, die al een tijd op straat wonen en in slechte conditie zijn. Batang Kalye is in het leven geroepen om de straatkinderen een speciale dag te geven. Deze dag moet ze zowel lichamelijk als geestelijk opfrissen. Bij Batang Pinangga worden de kinderen helemaal verzorgt. Ze worden gedoucht en hare gewassen, hun haar wordt geknipt, nagels worden geknipt, oren schoon gemaakt, wondjes worden verzorgd enzovoort. Naast de verzorging krijgen de kinderen eten en hebben ze de mogelijkheid om de hele dag te spelen bij Batang Pinangga. Het is dus een dag zonder zorgen voor de kinderen. Batang Kalye is heel belangrijk voor de straatkinderen. Op deze manier krijgen de kinderen het gevoel dat ze ook belangrijk zijn en ze gewoon even kind mogen (en kunnen) zijn: Een kind zonder zorgen. Even kunnen ze hun problemen en situatie vergeten en zich gedragen als een kind. Bij een Batang Kalye dag proberen wij zoveel mogelijk de plaatselijke overheden te betrekken. Wij willen de overheden laten zien hoe groot de problematiek rondom straatkinderen is en dat zij actie moeten ondernemen. Wij laten de gemeente zien wat zij zoal voor de straatkinderen kunnen doen. Ook laten we aan de plaatselijke bevolking zien dat als je straatkinderen wast en verzorgd, zij er net zo uitzien als de eigen kinderen; normale kinderen die verzorgd moeten worden.

AYAW wordt vanuit Batang Pinangga georganiseerd om kindermisbruik terugdringen. Wij willen mensen duidelijk maken dat kindermisbruik nog overal in de Filippijnen voorkomt en dat het kinderen meer schade toe brengt dan in eerste instantie gedacht wordt (wonden genezen, maar de nachtmerries blijven). Batang Pinangga probeert de ogen van de bevolking te openen dat er wel degelijks iets tegen kindermisbruik gedaan kan worden. Kindermisbruik is verankerd in de Filipijnse cultuur en wordt als ‘normaal’ beschouwd. Vooral bij de voorgaande generaties heersen de oude gebruiken, de visie van Batang Pinangga is dat dit bij de huidige generatie moet stoppen. De AYAW-dagen kennen verschillende vormen. Elke dag is anders, en wordt afgesteld op de doelgroep. Vanuit Batang Pinangga gaan vrijwilligers naar basisscholen, middelbare scholen, vervolgstudies, buurthuizen, gemeentehuizen, sportvereniging, fiesta’s om voorlichting te geven over kindermisbruik en de Filippijn duidelijk te maken dat kindermisbruik moet stoppen: Hier en nu! “Respect Child’s Right, STOP Child Abuse. Be an Advocate” luidt onze campagne.

Batang Pinangga probeert ook de mensen actief te krijgen om zelf aan te slag te gaan; om zelf campagne te voeren en geld in te zamelen. Tijdens de voorlichting geven wij voorbeelden wat de mensen zelf kunnen doen om kindermisbruik te stoppen en terug te dringen. De AYAW-dagen zij zwaar en vermoeiend. Echter vanuit Batang Pinangga wordt gedacht: “Al is er maar 1 van de 300 mensen overtuigd om te stoppen met kindermisbruik, dan is de dag een succes!” Elk kind telt!

Het PESO Festival is een special dag voor alle kinderen in een dorpje of gemeente. Op zo´n dag zijn de kinderen koning en mogen zij bepalen wat zij willen doen. Volwassenen zijn niet welkom en mogen alleen van een afstand toekijken. De kinderen krijgen van tevoren zes bonnetjes, die elk symbolisch voor een peso staan. Op het PESO festival staan allerlei kraampjes met producten voor een peso. U kunt denken aan pennen, haarelastiekjes, schriften, kleurpotloden, shampoo, zeep, tandpasta, rugtassen, etuis, gummetjes, etc. Ook zijn er kraampjes met kleine speelgoed voorwerpen en spelletjes. Daarnaast staan er kraampjes met rijstsnoepjes en andere voedingsmiddelen. De kinderen kunnen zelf kiezen wat ze wilden nemen. Het doel daarvan is dat de kinderen realiseren dat ze zelf de keuze kunnen maken voor wat zíj leuk vinden en niet dat er altijd voor hun wat gekozen wordt. Ook geeft het een boodschap af naar de gemeente en de inwoners dat ze liefdevol met de kinderen om moeten gaan. Kinderen moeten lol hebben en naar school gaan, niet werken op het land of in het huishouden. Het uiteindelijke doel van het PESO festival is dat de mensen realiseren dat kinderen te lief zijn om te misbruiken of mishandelen. Als men op de dag zelf kijkt naar de gezichten van de kinderen, die opeens nog een paar jaar jonger ogen en de tijd hebben van hun leven, ziet waarom wij dit doen.

Toen wij in de Filipijnen waren hebben wij het PESO festival en Batang Kalye georganiseerd en zijn wij naar verschillende scholen gegaan om de AYAW campagne extra onder de aandacht te brengen. Het was een fantastische reis en een reis om nooit meer te vergeten. Toen ik in de Filipijnen was, heb ik een dagboek bijgehouden en in de komende weken ga ik jullie vertellen over mijn reis.

Liefs, Puck

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Willie van der Hoorn. schreef:

    Heel erg mooi gescheven ik heb er van genoten Puck.👍😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s